dijous, 23 de desembre del 2010

Joan Salvat-Papasseit

Al Claustre de l'Arts Santa Mónica de Barcelona podem visitar, a partir d'avui i fins el dia 3 d'abril, la primera exposició dedicada al poeta-obrer-avantguardista-català de tots els oficis, Joan Salvat-Papasseit. Es tracta d'un recorregut cronològic que reconstrueix la biografia del poeta a través de la seua aportació al caràcter ideològic de la primera avantguarda —literària i plàstica— a Catalunya.

Tres espais bàsics cohesionen l'exposició a partir de la metàfora de les arquitectures simbòliques que representen l’evolució del poeta: L’ATENEU, lloc de formació i de col·lectivitat política que representa el temps del despertar de la consciència social i de la primera literatura periodística de Salvat; LA GALERIA, un àmbit de relació amb el món de l’art i els artistes a través de les Galeries Laietanes on treballa Salvat, espai de recepció de l’avantguarda europea; EL SANATORI, darrera arquitectura del poeta relacionada amb el temps de convalescència i reclusió física i estètica.

Al voltant d'aquesta mostra hi ha programades diverses activitats que ens apropen a alguns dels llocs importants en la vida de Papasseit, com és el cas les visites literàries que recorren els espais salvatians per la Barceloneta. O la recuperació de la memòria de les Galeries Laietanes, entitat cultural fonamental al primer terç del segle XX, on s'ha instal·lat una estora commemorativa a l'edifici actual de la Gran via 613. Acaben d'arrodonir el perfil del poeta, xerrades, reconstruccions d'experiències educatives en directe i a través de suports audiovisuals, publicacions de catàlegs, guies per a docents, quaderns per a alumnes adaptats a diferents franges d'edats, visites comentades...

Com sé que es besa
la besaré

Cartell de l'exposició: http://www.artssantamonica.cat/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada