dimarts, 10 d’abril del 2012

Itineraris per Barcelona



El centre de la ciutat de Barcelona, juntament amb alguns dels seus barris, la muntanya i el mar, són els escenaris d'aquests itineraris, on la literatura clàssica i moderna ens ensenya les altres cares d'espais quotidians i, tanmateix, molts cops oblidats. Passejar guiats pels llibres ens permetrà retrobar-los.


INFORMACIÓ PER A TOTES LES RUTES



1. RUTA POÈTICA JOAN SALVAT-PAPASSEIT, EL POETA DEL POBLE

«I les dones del barri matineres qui travessen de pressa en direcció al mercat amb sengles cistells grocs, i retornen que sobreïxen les cols, i a vegades la carn, i d'un altre cireres vermelles.»

2. RUTA LA CIUDAD DE LOS PRODIGIOS D'EDUARDO MENDOZA

«El viajero que acude por primera vez a Barcelona advierte pronto dónde acaba la ciudad antigua y empieza la nueva. De ser sinuosas las calles se vuelven rectas y más anchas; las aceras, más holgadas; unos plátanos talludos las sombrean gratamente; las edificaciones son de más porte; no falta quien se aturde, creyendo haber sido transportado a otra ciudad mágicamente.»

3. RUTA ÚLTIMAS TARDES CON TERESA DE JUAN MARSÉ

«Abajo, al fondo, la ciudad se estira hacia las inmensidades cerúleas del Mediterráneo entre brumas y rumores sordos de industrial fatiga, asoman las botellas grises de la Sagrada Familia, las torres del Hospital de San Pablo y, más lejos, las negras agujas de la Catedral, el casco antiguo: un coágulo de sombras.»

4. RUTA PER A FAMÍLIES COLLSEROLA, LA MUNTANYA DELS POETES

«Ai, boscos de Vallvidrera!

quines sentors m'heu donat!

Tenia el mar al darrera

i al davant el Montserrat,

i als peus els llocs del poeta

que ja és a l'eternitat.»

5. RUTA SENYORIA DE JAUME CABRÉ

«Mai, ni de lluny, l'Andreu no s'hauria pensat que podria arribar a ser el protagonista d'una d'aquelles macabres processons que s'iniciaven a la plaça del Blat i, Bòria avall, arribaven al pla del Born on erigien les forques.»

6. RUTA HOMENATGE A CATALUNYA DE GEORGE ORWELL

«El rugit i la flamarada de les bombes; la llum freda, clara, dels matins a Barcelona. El ressò de les botes ferrades en el pati de la caserna, aquell mes de desembre, quan la gent encara creia en la revolució.»

7. RUTA POBLENOU: PATRIMONI INDUSTRIAL I LITERARI

«I teníem fàbriques. Moltes fàbriques. Fàbriques que engegaven quan encara feia nit i plegaven Déu sap quan, fins que van arribar els del sindicat i van posar els rellotges a l'hora.» (X. Benguerel)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada